Wat is het beste fietsslot?

Het is inmiddels vele jaren geleden dat ik op zondagochtend in mijn zondagse kledij met netjes gekamde haren in de kerk zat te luisteren naar wat de predikant te zeggen had. "Gij zult niet stelen" en "Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf" klonken zangerig maar dwingend de bekende ver- en geboden. Na de laatste fruitella met mijn reeds van enkele gevulde gaten voorziene tienergebit weggemaald te hebben en het verlossende "amen" had geklonken, ging ik op zoek naar mijn gloednieuwe zwart-groene union met axa slot waarmee ik de komende jaren naar de middelbare school zou fietsen. En inderdaad, zoals je enkele regels terug al had geraden was er iemand langsgekomen die de woorden van de dominee aan zijn laars had gelapt of ze nog nooit had gehoord. "Zoekt en gij zult vinden", herinnerde ik me enkele andere bijbelse woorden, maar helaas, het mocht niet baten. Sinds die dag vertrouw ik niet meer op het klassieke ringslot en de dominee alleen.

fietssloten

Heb je een goede fiets die je niet graag kwijt raakt? Koop dan ook één of meerdere goede sloten. (Misschien een goed elfde gebod?) Voor de toekomst lijkt een goed fietsslot overigens een goede investering. Het schijnt immers dat dalende misdaadcijfers niet worden veroorzaakt door dalende misdaad maar meer door een ontoereikende politiemacht en een dalend vertrouwen van bestolenen waardoor men minder vaak aangifte doet. Verder beschouwen velen inmiddels in navolging van Nietzsche het alziende Opperwezen als dood, zijn fietsen met de komst van dure elektrische exemplaren aantrekkelijker geworden als buit, zien sommige op de arbeidsmarkt gediscrimineerde landgenoten de gestolen fiets als alternatief inkomen en zal de groeiende vermogensongelijkheid tot steeds meer criminaliteit leiden. Kortom: kopen zo'n ding (tenzij je tot de groeiende groep mindervermogenden behoort en geen geld (over) hebt voor een dure fiets en dito slot).

Fietssloten zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten, sommige zijn goedkoop, andere duur. Om wat te helpen bij het beslissen welk fietsslot het beste gekocht kan worden, heb ik het internet afgestruind naar tests, reviews en gebruikerservaringen. Omdat het volgens onze (over)grootouders onze oosterburen ooit gelukt is veel van onze fietsen mee te nemen, heb ik ook van hun ervaringsdeskundigheid gebruikgemaakt.

ART keurmerk

Bij fietssloten staan vaak een aantal ART sterren vermeld. De stichting ART is een samenwerkingsproject van de ANWB, BOVAG, RAI vereniging en verzekeraars. Deze stichting zet zich in om 'diefstal van tweewielers te voorkomen door meer en betere preventie'. Een slot kan maximaal 5 sterren hebben en hoe meer sterren een slot heeft hoe beter het slot tegen diefstal beveiligt. Voor fietsen wordt geadviseerd een slot met minimaal 2 sterren te kopen. Een slot met 3 sterren is ook geschikt voor brom- en snorfietsen. Let overigens op dat veel winkels hun sloten zelf een beoordeling geven in de vorm van een categorie of sterren. Alleen de ART sterren zijn echter betrouwbaar.

Goedkope fietssloten

De ANWB heeft goedkope fietssloten getest in de prijsrange van 5 tot 25 euro. Bij het testen werden verschillende manieren van forceren gebruikt. Helaas bleek geen van de goedkope sloten goed uit de test te komen. De B’twin 700 scoort wat betreft veiligheid weliswaar het hoogst maar is niet gebruiksvriendelijk. De sloten die zijn getest en dus beter niet kunnen worden gekocht zijn:

  • Abus 6 KS Chain
  • Action Techno Chain Lock
  • Axa Newton NT-110
  • Cordo Borniet 95/5
  • Decathlon B'Twin 700
  • Dyto Chainlock
  • Hema Cable Lock
  • Python ketting met vast slot
  • Starry Chainlock
  • XLC Al Capone III

Ook Fahrradmagazin stelt dat goedkope sloten meestal alleen optisch een afschrikwekkend effect hebben maar het al snel begeven als er werkelijk een poging wordt ondernomen om het open te breken.

Soorten fietssloten

Fietssloten zijn verkrijgbaar in de vorm van ringslot, beugelslot, kabelslot, kettingslot, vouwslot, cijferslot. De slotenspeciaalzaak deelt de soorten fietssloten als volgt in met op nummer 1 het beste en op nummer 5 het minst goede type slot: 1:kettingslot, 2:beugelslot, 3:ringslot, 4:kabelslot, 5:cijferslot. Het kabelslot scoort volgens hen relatief laag omdat het door de losse draden makkelijker is door te knippen dan de sloten waarbij dit niet het geval is. Verder vermelden ze dat voor alle type sloten geldt dat je wel een goed exemplaar moet kiezen. Goedkope en dunne exemplaren zijn vanzelfsprekend makkelijker te forceren of door te knippen. Naast betrouwbaarheid bepalen verder het gewicht, de gebruiksvriendelijkheid en de bescherming tegen krassen (metaal op metaal) of een slot goed of slecht is.

Cijferslot versus cilinderslot

Voor cilindersloten geldt dat met name het omhulsel van de cilinder bijzonder stevig moet zijn omdat dit het hart van het slot is. Verder kan het zijn dat sommige van dit type sloten te openen zijn door middel van 'lockpicking' waarvoor een speciaal gereedschap wordt gebruikt.

Lockpicking werkt niet bij cijfersloten. Het gebruik van een cijferslot kan handig zijn als de fiets door een ander wordt opgehaald. Sloten met 5 cijferwieltjes zijn veiliger dan de cijfersloten met slechts drie. Verzekeraars vinden een cijferslot niet voldoende.

De slotenspeciaalzaak heeft een top 3 cijfersloten: Starry Combinatie kabelslot, Starry Combinatie kettingslot en Lynx kabelslot.

Ringslot

ringslotHet ringslot is het slot dat je op vrijwel elke stadsfiets tegenkomt. Dit slot is aan het frame bevestigd en blokkeert het achterwiel. Ook al gebruik je dit slot, je fiets kan nog steeds worden opgepakt en meegenomen. Volgens Fahrradmagazin kunnen goedkope ringsloten soms eenvoudig geopend worden door het achterwiel te laten stuiteren waarna het slot terzijde kan worden geduwd. Er bestaan tegenwoordig ook sloten die via een app en bluetooth kunnen worden bediend.

Best getest

Hoewel de verschillen klein zijn, vindt de fietsersbond de Axa Defender het beste ringslot onder meer doordat er niets uitsteekt. Ze adviseren vooral te letten op het gewicht en de mogelijkheid van het gebruik van een insteekketting.

Bij Duitse verkopers zijn soms ringsloten te vinden waarvan de sleutel kan worden verwijderd als het slot open is. Nederlandse verzekeraars eisen dat dit niet kan.

Ook de slotenspeciaalzaak en Fahrradmagazin vinden de Axa Defender (ART2) de beste koop als het om ringsloten gaat. Fahrradmagazin geeft het slot de beoordeling 'zeer goed'.

Beugelslot

beugelslotHet beugelslot bestaat uit een u-vormige beugel en het rechte deel waarin deze vastklikt. Een beugelslot is moeilijk open te breken. Nadeel van het slot is dat het niet flexibel is. Volgens Fahrradmagazin zijn goedkope beugelsloten te kraken door deze met een spray te bevriezen en er vervolgens met een hamer op te slaan. Sommige beugelsloten hebben een extra staalkabel voor verlenging. Beugelsloten worden verder vaak geleverd met een houder.

Best getest

Ook de fietsersbond vindt beugelsloten onhandig en bovendien duur. Wel vermelden ze dat de ABUS Agrip Plus 501 licht is en toch drie ART-sterren heeft.

De slotenspeciaalzaak adviseert het Vinz Beugelslot ART4 die door de vele sterren ook geschikt is als bootslot. Dit beugelslot is overigens veel goedkoper dan het goedkoopste beugelslot dat de fietsersbond noemt.

Bij Fahrradmagazin heeft het beugelslot Abus Granit X-Plus 54/160 HB 300 een beoordeling 'zeer goed' en hebben de beugelsloten Kryptonite Evolution 4 en Squire Hammerhead 290 een beoordeling 'goed' gekregen.

Kabelslot

kabelslotEen kabelslot bestaat uit een verzameling geweven metalen draden die met kunststof zijn omhuld. Dit type slot is moeilijk open te breken of door te knippen maar dit is afhankelijk van de dikte van de kabel. Volgens Fahrradmagazin zijn dunnere sloten van dit type relatief makkelijk door te knippen met een betonschaar.

Volgens de slotenspeciaalzaak zijn de volgende kabelsloten populair: Vinz Kabelslot 10 meter, Axa Newton Kabelslot , Abus Cobra, Starry combinatieslot, Axa Rigid.

 

Kettingslot

kettingslotHet kettingsslot bestaat in de meeste gevallen uit een ketting, slot en omhulsel. Het kettingslot wordt vaak als beste type slot aanbevolen. Voordeel van het slot is dat het heel flexibel is. Afhankelijk van de dikte van de schakels kan het wel een zwaar slot zijn. Onderweg worden kettingsloten meestel om de zadelstang of het stuur gewikkeld.

Best getest

Volgens de fietsersbond zijn de Abus Iven en de Abus Ivy de beste kettingsloten. De Ivy haalt nog een ster meer dan de Iven en is duurder en zwaarder. Voor beide sloten geldt dat ze in kunststof zijn gegoten zodat het fietsframe niet wordt beschadigd. Verder klikken ze makkelijk vast in het slot.

De slotenspeciaalzaak adviseert de AXA Cherto compact 8-95 (ART2) van 95 centimeter. Ook dit slot is omhuld met kunststof zodat er geen beschadiging van de fiets optreedt. Ook de Abus Ionus 8900 van 85cm (ART2) en de GAD Pro Maxx (ART2) van 110 cm worden hier genoemd als goede alternatieven.

Bij Fahrradmagazin heeft de Axa Linq en de Axa Linq City een beoordeling 'zeer goed' en de Axa Cherto 95 een beoordeling 'goed'.

Vouwslot

vouwslotHet vouwslot bestaat uit aan elkaar gekoppelde delen die naast elkaar opvouwbaar zijn en tijdens het fietsen in een houder kan worden bevestigd.

Best getest

De fietsersbond heeft de Abus Bordo Granit X-plus getest en concludeert dat het slot duur en onhandig is. Het vouwslot ziet er weliswaar mooi uit maar is lastig op te vouwen en kan onbruikbaar worden door bevriezing. Het vouwslot heeft wel twee ART sterren.

Fahrradmagazin noemt de vouwsloten Abus Bordo Big 120 cm (zeer goed), Trelock FS 455 (zeer goed), AXA Toucan (goed).

Het beste fietsslot

Volgens de fietsersbond kun je het beste een ringslot combineren met een kettingslot van tenminste 85 centimeter lang. Fahrradmagazin zegt dat je het beste kunt kiezen voor het ringslot Axa Basta Defender RL in combinatie met het beugelslot Abus Granit X-Plus 54/160 HB 300.

Overige veiligheidstips

De ANWB adviseert zoveel mogelijk gebruik te maken van bewaakte fietsstallingen waarvan een lijst te vinden is op www.veiligstallen.nl. Voorts kan het voor duurdere fietsen verstandig zijn om deze te verzekeren. Echter ook voor verzekerde fietsen geldt dat een goed fietsslot nodig is; het is zelfs een vereiste om aanspraak te kunnen maken op schadevergoeding.

Fahrradmagazin zegt dat je je fiets altijd moet vastketenen aan een vaststaand iets waarbij dit natuurlijk wel moet zijn toegestaan. Een andere tip is om het slot zo laag mogelijk te bevestigen zodat dieven gebukt moeten werken. Ook doe je er bij een fietsenrek goed aan om na te gaan of deze wel goed in de grond is verankerd.

Het kan ten slotte ook nog helpen je fiets in het zicht (eventueel van een camera) te zetten zodat de kans dat dieven ongestoord hun gang kunnen gaan kleiner is.

Vind je bovenstaande tips nuttig en weet je welk fietsslot je wilt hebben? Steun dan deze website en koop een fietsslot via een link op deze website. Graag gedaan en dankjewel!

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen