Fietsendragers

Altijd in dezelfde omgeving fietsen gaat vervelen. Een fietsendrager op de auto is dé manier om uw fietsgebied te vergroten. Er zijn verschillende soorten fietsendragers in verschillende prijsklassen. Hierna wordt ingegaan op deze verschillen en wordt zo mogelijk advies gegeven over de beste keuze.

Fietsendrager voor op de trekhaak

De meest gebruikte fietsendrager wordt op de trekhaak geplaatst. Een voordeel van dit type systeem is dat de fietsen minder wind vangen waardoor het benzinegebruik lager is en er minder geluidsoverlast is tijdens het rijden. Verder zijn deze systemen meestal eenvoudig in gebruik. Sommige van de trekhaakfietsendragers zijn kantelbaar zodat de kofferbak van de auto ook geopend kan worden als de fietsen al op de auto staan. De huidige fietsendragers hebben meestal een 13-polige stekker. Voor 7-polige aansluitingen is vaak een verloopstekker bijgeleverd. De goedkoopste fietsendragers zijn meestal niet zo gebruiksvriendelijk als de duurdere exemplaren. 

Fietsendrager voor op het dak

Het type fietsendrager voor op het dak is meestal een stuk goedkoper dan een trekhaakfietsendrager. Een dergelijk systeem is meestal geschikt voor één fiets, voor meerdere fietsen moet er een systeem bijgekocht worden. Nadeel van de dakfietsendrager is dat tijdens het rijden veel wind wordt gevangen waardoor het geluid en het benzineverbruik toeneemt. Het benzineverbruik kan wel 30 procent hoger zijn dan normaal. Als u vaak lange afstanden rijdt met de fietsen op de auto, zult u uiteindelijk duurder uit kunnen zijn dan wanneer u een fietsendrager voor op de trekhaak koopt. Een ander nadeel is dat het lastiger is om een fiets bovenop de auto te plaatsen dan achterop de auto. Verder moet u niet vergeten dat u door de fietsen op het dak veel hoger bent en dus niet zomaar een parkeergarage kunt inrijden.

Fietsendrager voor op de camper, caravan of aanhangwagen

Voor campers, caravans en aanhangwagens zijn speciale fietsendragers te koop. Ook bestaan er systemen (binnendragers) waarmee u de fietsen in de caravan of camper stevig kunt bevestigen.

Fietsendragers en soorten fietsen

Niet elke fietsendrager is geschikt voor elk type fiets. Doordat elektrische fietsen veel zwaarder zijn dan normale stadsfietsen, moet de fietsendrager voor dergelijke fietsen steviger zijn. Tegenwoordig staat in de meeste gevallen voor het product aangegeven of het geschikt is voor het vervoeren van elektrische fietsen. Verder zijn er vaak oprijgoten te bestellen waarmee de zware elektrische fietsen op hun plaats kunnen worden gezet.

Ook voor mountainbikes geldt dat niet elke fietsendrager geschikt is. Vanwege de brede banden van een mountainbike mogen de gootjes niet te smal zijn.

Overige aandachtspunten

Vooral bij zware elektrische fietsen in combinatie met een zware fietsendrager is het mogelijk dat het totale gewicht hoger is dan de maximaal toegestane kogeldruk van uw auto (het maximale gewicht dat op de trekhaak mag rusten). Voorts mogen de fietsen niet meer dan 20 centimeter aan beide zijden van de auto uitsteken, het vervoeren van een tandem op een trekhaak is dus uitgesloten. Verder zult u er acheraf waarschijnlijk geen spijt van hebben als u een wat duurder systeem heeft gekocht dat gemakkelijker is in gebruik. Tenslotte kan het handig zijn als de fietsendrager enigszins opvouwbaar is zodat deze minder ruimte inneemt als u het achterlaat in uw auto of opbergt in uw garage of woning.

Beste keuze fietsendrager

Volgens de consumentenbond (april 2016) komen de Thule EasyFold 932 (7-pins-aansluiting) en de Thule EasyFold 931 (13-pins-aansluiting) als beste uit de test met het cijfer 7,3. Beste koop is volgens hen de ProUser Diamant met het cijfer 7,1.

Update 2020

Uit een test van het AD van 2019 komt de Uebler i21 met het cijfer 9.1 als beste uit de bus. Daarna volgen Thule Easyfold XT2 (8.3), Thule Velospace XT2 (8.1), XLC Azura Xtra (7.6) en de Bosal Tourer (6.8).

Vergelijk fietsendragers van online aanbieders.

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen