De Fiets

De fiets is voor velen in België en Nederland een vervoermiddel dat dagelijks wordt gebruikt. Naast de 'oerfiets' bestaan er tegenwoordig veel andere soorten fietsen. Hieronder wordt kort ingegaan op de geschiedenis van de fiets.

Geschiedenis van de fiets

Waar onzekerheid bestaat over de herkomst van het woord 'fiets', is men het er vaak wel over eens dat het eerste vervoermiddel dat enigszins op een fiets leek, de loopfiets van Karl von Drais uit 1817 was. De eerste fiets waarbij voor de voortbeweging trappers werden gebruikt was waarschijnlijk de 'vélocipède' van de Fransman Pierre Michaux en zijn zoon uit 1865. De trappers waren bij deze fiets aan het voorwiel bevestigd. Dit gold ook voor de rond 1870 ontwikkelde 'hoge bi' van James Starley, de van oude plaatjes bekende gevaarlijke fiets met het grote voorwiel. Nadat in 1868 voor het eerst de kettingaandrijving was gebruikt voor drie- en vierwielers, werd deze vorm van aandrijving in 1885 door John Kemp Starley ook toegepast op een model fiets, 'Rover' genaamd, dat al veel leek op onze huidige stadsfiets. In 1888 werden de massief rubberen banden vervangen door de door John Dunlop ontwikkelde luchtgevulde fietsbanden, welke Thomson in 1845 al had bedacht.

Soorten fietsen

Het aantal door de jaren heen ontwikkelde soorten fietsen is groot, zeker als ook de fietsen zonder fietswielen (waaronder de waterfiets en de luchtfiets) worden meegerekend. De fiets wordt gebruikt voor zowel personenvervoer, voor sport en voor transport. Hier bij 'fietsenmaar' richten we ons in de eerste plaats op de in Nederland en België gangbare soorten fietsen zonder verbrandingsmotor.

In alfabetische volgorde zijn dit:

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen