Fietstassen

Het zijn meestal dertigplussers die je ermee rond ziet rijden: fietstassen. Hoewel ook jongeren vaak genoeg iets per fiets te vervoeren hebben, vinden zij fietstassen meestal niet erg hip zodat ze eerder kiezen voor een rugtas. Het is waar dat veel fietstassen vooral ontworpen lijken te zijn met oog voor de praktische kant en minder aandacht is geschonken aan design. Echter, voor iedereen is een mooie en/of praktische fietstas te vinden; ze zijn er in vele soorten en maten. Autovrije winkelcentra, onvoldoende en/of duur betaalde parkeerruimte en de stevige, licht rijdende elektrische fietsen hebben er voor gezorgd dat de fiets in steeds meer gevallen een geschikter vervoermiddel is voor het doen van boodschappen dan de auto. Heb je een goede fietstas nodig voor je werk, school, fietstocht of fietsvakantie? Lees hieronder verder over verschillende soorten fietstassen, materialen, maten en fietstastests of bekijk en vergelijk direct het grote aanbod fietstassen van vele winkels.

Soorten fietstassen

Een fietstas kan voor vele doeleinden worden gebruikt en daarom zijn er ook verschillende soorten fietstassen die vooral bedoeld zijn voor een bepaald soort gebruik.

Fietstassen voor boodschappen

De dubbele fietstas die voor dagelijkse boodschappen is bedoeld is meestal makkelijk te openen, heeft vrij veel ruimte en is in veel gevallen zeer betaalbaar doordat de kwaliteit meestal niet zo hoog is als die van fietstassen die zijn ontworpen voor voor fietsvakanties / reizen.

Fietstassen voor reizen/vakanties

Bij de reisfietstas die meestal nog wat groter is dan de boodschappenfietstas, is meestal veel aandacht geschonken aan eigenschappen als gewicht, robuustheid en waterdichtheid. Bij reisfietstassen is er voorts een onderverdeling te maken op basis van de bevestigingslocatie: stuur, voorvork, zadel of bagagedrager. Fietstassen aan het voorwiel zorgen ervoor dat je stabieler fietst. Een fietstas aan het stuur kun je steeds in de gaten houden en is dus geschikt voor bijvoorbeeld kostbare bezittingen. Ook zijn deze stuurtassen geschikt voor bijvoorbeeld eten, drinken en regenkleding. Sommige van deze stuurfietstassen zijn voorzien van een plastic venster waaronder een fietskaart kan worden geplaatst. Hoewel het steeds normaler wordt om te navigeren met een digitale kaart kan dit nog altijd van pas komen als je eens geen digitale maar alleen een papieren kaart tot je beschikking hebt. Zadeltassen worden meestal gebruik voor het vervoeren van kleine dingen zoals fietsgereedschap.

Pakaftas / werkfietstas

Naast de boodschappen fietstas en de reisfietstas is er nog de pakaftas die vooral handig is voor woon-werkverkeer of studenten. Ze zijn vaak uitgevoerd als akte-, heup- of rugtas waarin tenminste een laptop past. Een pakaftas is makkelijk aan de bagagedrager te bevestigen en er weer van los te halen. Een pakaftas past niet op elke bagagedrager doordat het frame te dun of te dik is of doordat een dwarsverbinding in de weg zit.

Fietstassen voor elektrische fietsen

Als je een elektrische fiets hebt kan de locatie van de accu ervoor zorgen dat niet elke fietstas past doordat de bagagedrager groter kan zijn dan die van een normale fiets. De verbindingsbrug tussen de twee fietstassen kan dan bij standaard fietstassen te klein zijn. Er zijn speciaal voor elektrische fietsen ontwikkelde dubbele fietstassen die dit probleem niet hebben. Ook zijn er fietstassen die een verstelbare verbindingsbrug hebben.

Welke soort fietstas te kiezen?

Als je verschillende fietsen hebt voor het doen van boodschappen, woon-werkverkeer en fietstochten/fietsvakanties ligt het voor de hand om ook verschillende fietstassen te gebruiken voor deze gebruiksdoelen. Je hoeft dan immers niet steeds de fietstas op een andere fiets te plaatsen en je kunt voor het doen van boodschappen een relatief goedkope, snel te sluiten maar misschien niet geheel waterdichte fietstas kopen. Je duurdere reisfietstas zal op deze manier minder snel slijten welke kostenbesparing opweegt tegen de extra kosten van het kopen van meerdere fietstassen.

Als je echter voor het doen van boodschappen dezelfde fiets gebruikt als voor de wekelijkse fietstocht is het misschien handiger om te kiezen voor een fietstas die voor beide doelen geschikt is zodat je de fietstas niet hoeft te verwisselen. In dit laatste geval is het mogelijk beter te kiezen voor een goede waterdichte fietstas. Fiets je alleen wanneer de zon schijnt? Dan is de waterdichtheid niet erg belangrijk en kun je eventueel een snel te sluiten fietstas met klepsluiting gebruiken tijdens je fietstocht. Mocht je toch voorbereid willen zijn op een regenbui dan kun je nog altijd een regenhoes voor je fietstas meenemen.

Als je je fiets dagelijks gebruikt voor woon-werkverkeer ligt het voor de hand de voor dit doel meest praktische fietstas te kiezen zoals bijvoorbeeld een pakaftas. Er zijn echter veel reisfietstassen die ook prima geschikt zijn voor woon-werkverkeer, zoals bijvoorbeeld de Ortlieb Back-Roller Classic. Als je dus slechts af en toe de fiets pakt om naar je werk te gaan en nu en dan een fietstocht maakt of op fietsvakantie gaat, zou je voor een reisfietstas kunnen kiezen die je voor beide doelen gebruikt.

Hoe wordt de fietstas aan de fiets bevestigd?

Simpele boodschappenfietstassen worden vaak met riempjes aan de bagagedrager bevestigd. Bij reisfietstassen wordt veelal gebruikgemaakt van verstelbaar bevestigingssysteem met haakjes waardoor de fietstassen snel aan de bagagedrager aan de achterzijde van de fiets of aan de lowrider aan de voorkant van de fiets kunnen worden bevestigd en ook weer makkelijk kunnen worden afgenomen. Bij stuurtassen wordt veel gebruikgemaakt van het Klickfix-systeem waarmee een stuurtas snel vast en los kan worden geklikt. Ook pakaftassen maken gebruik van een systeem waarbij het bevestigen en afnemen geen tijd of moeite kost.

Van welke materialen zijn fietstassen gemaakt?

Polyesterweefsel met een pvc coating zorgt ervoor dat de fietstassen waterdicht en stofdicht zijn. Er zijn ook fietstassen met het uiterlijk van textiel. Ook deze kunnen waterdicht zijn. Voor waterdichtheid van een fietstas kun je beter niet vertrouwen op een losse regenhoes omdat je die kunt vergeten of verliezen. Als je echter een mooi-weer-fietser bent zodat een regenbui zelden zal voorkomen kan een regenhoes wel een oplossing zijn. Voor een boodschappenfietstas heeft canvas het voordeel dat de lege tas in vorm blijft terwijl een fietstas van bisonyl (zeildoek met pvc-coating) dit niet doet.

Welke formaten fietstassen zijn er?

Er zijn kleine en grote fietstassen. De grootte hangt ook af van het soort fietstas. De fietstassen voor de achterzijde zijn meestal het grootst. Fietstassen aan het stuur zijn meestal het kleinst.

Als je van tevoren weet dat je niet veel ruimte nodig hebt is het onzinnig hele grote fietstassen te kopen. Echter het is vaak vervelender te weinig ruimte te hebben dan te veel.

Als je van plan bent op fietsvakantie te gaan kun je ervan uitgaan dat een volume van ongeveer 40 liter voldoende is. Het kan helpen vooraf tips van ervaren reizigers te lezen om te voorkomen dat je te veel spullen mee wilt nemen en daardoor te veel bagageruimte koopt.

Voor het doen van boodschappen zijn fietstassen met een inhoud van zo'n 45 liter voldoende om twee normaal gevulde plastic boodschappentassen in kwijt te kunnen.

Welke soort sluiting heeft de fietstas?

Een vouwsluiting/rolsluiting/rolltop is aan te bevelen als de fietstas lange tijd mee moet gaan en ook al die tijd waterdicht en stofdicht moet blijven. De banden met gespen die om de tas komen te zitten moeten wel lang genoeg zijn voor een volle fietstas. Het nadeel van deze sluiting is dat het iets meer tijd kost om de fietstas dicht te maken. Maar als de fietstas dicht is zit deze ook goed dicht.

Alternatieven zijn de ritssluiting en de klepsluiting met klikgespen / snelsluitingen, gaatjesgespen of klitteband. Klitteband blijft over het algemeen niet erg lang goed functioneren en ook sommige ritssluitingen zijn bij veel gebruik niet robuust genoeg om lang mee te gaan.

Tijdens het fietsen kan het water behalve uit de lucht, ook via de banden van onder komen. Ook in het laatste geval mag er geen water in de fietstas binnendringen. Bij een goed oprolsysteem zal dit niet snel gebeuren maar bij bijvoorbeeld een overstekende klep zou er water naar binnen kunnen lekken.

Kun je de fietstas makkelijk dragen?

De pakaftas die bedoeld is voor onder meer forenzen en studenten is vooral ontworpen voor multifunctioneel gebruik. Dit soort fietstassen zijn dan ook altijd te dragen als rugtas, aktetas of heuptas. Ook andere fietstassen kunnen voorzien zijn van draaggrepen. Naast fietstassen met draaggrepen zijn sommige voorzien van een schouderriem of schouderbanden.

Wat is de levensduur van een fietstas?

Hoe lang een fietstas meegaat hangt af van veel factoren. Behalve van de kwaliteit van de fietstas is het soort gebruik en de frequentie belangrijk. Een fietstas die dagelijks zwaar wordt beladen gaat minder lang mee dan een fietstas die alleen tijdens een vakantie een flesje water moet dragen. Het heeft dus niet veel zin een aantal jaren te noemen. Je kunt er wel van op aan dat een betere en vaak duurdere fietstas het langer zal volhouden.

Fietstassen en design

Zoals eerder genoemd zijn fietstassen meestal vooral vanuit praktisch oogpunt ontworpen. Waterdichtheid en robuustheid zijn belangrijke eigenschappen. Echter ook de kleur van een fietstas kan belangrijk zijn. Vooral als je weet dat je mogelijk op gevaarlijke wegen gaat fietsen moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk opvalt. Fel gekleurde fietstassen eventueel voorzien van reflecterende onderdelen helpen dan om je veiligheid te vergroten.

Ga je je fietstas niet voor reizen gebruiken en vind je de vaak onopvallende zwarte/grijze of blauwe fietstassen te saai, dan zijn er ook bloemetjesmotieven, gekleurde strepen en andere leuke ontwerpen waarvoor je kunt kiezen.

Een voordeel van een fietstas met een schuine kant is dat je voeten minder snel tegen de fietstas aankomen tijdens het fietsen.

Aan de fietstas verwante fietsonderdelen

Sommige fietstassen hebben sleuven voor bijpassende afstandhouders die voorkomen dat de fietstas in het wiel komt. Je vindt deze afstandhouders onder meer bij de volgende merken: Beck, Cordo, Fast Rider en New Looxs.

Met een bagagedragerverlenger kun je de fietstas verder naar achteren zetten zonder dat de verlichting uit het zicht verdwijnt. Deze verlenger zul je ook nodig hebben als je ook een kinderzitje op de fiets wilt plaatsen.

Als je fietstassen aan de voorzijde van je fiets wilt heb je ook een standaard voor aan de voorzijde nodig om te voorkomen dat je fiets omvalt.

Wat kost een fietstas?

Wat een fietstas kost hangt af van het soort, de grootte en de bouwkwaliteit. Net zoals voor de meeste producten geldt is het vooral de vraag wat je kunt en wilt uitgeven aan een fietstas. De goedkoopste fietstassen van welke soort of grootte dan ook kun je vaak beter links laten liggen. Ze zijn vaak niet gemaakt om lang mee te gaan of om goed te functioneren maar om de koper te verleiden voor slechts een klein bedrag het product in huis te halen. Dit wil niet zeggen dat alleen de duurste fietstassen in aanmerking komen als goede of beste koop. Als je niet van plan bent de fietstas regelmatig voor langere fietstochten of fietsvakanties te gebruiken, kan een middenklasse fietstas voldoende zijn.

Fietstasmerken

Veel gekozen / bekende merken voor reisfietstassen zijn: Ortlieb, Vaude, Thule, Willex en Basil. Ortlieb is wellicht het bekendste merk en ook één van de duurste. De bekendste fietstas is waarschijnlijk de Ortlieb Back-Roller Classic. De fietstassen van de merken Vaude en Thule zijn enigszins betaalbaarder maar nog steeds van goede kwaliteit. Ook het merk Basil wordt regelmatig genoemd als kooptip.

Fietstastest

Volgens wielrenner.eu is de beste reisfietstas de Ortlieb Back Roller Classic QL2.1. De fietstas heeft een beproeft ontwerp, is waterdicht, stofdicht, sterk/duurzaam, heeft reflecterende strepen, een klein opbergvakje voor bijvoorbeeld sleutels, een schouderband zodat de fietstas als rugzak is te gebruiken, een volume van 40 liter en is eenvoudig vast en los te klikken aan/van de bagagedrager. Andere goede fietstassen voor reizen zijn volgens deze website de Thule Shield Pannier 2x 14L en de Vaude Off Road Bag M.

Volgens bikevision.nl is de Rohtar 3-in-1 fietstas een goede keuze als je op zoek bent naar een multifunctionele fietstas die niet alleen waterdicht maar ook waterafstotend is, een volume van 25 liter heeft, te gebruiken is als schoudertas of rugtas en verkrijgbaar is in meerdere kleuren waaronder veiligheid verhogende felle kleuren. Het design oogt modern zodat deze fietstas ook bij jongeren in de smaak zal vallen.

Evenals bij andere websites wordt ook hier de Ortlieb Back Roller Classic QL2.1 getipt als een goede koop fietstas.

Ook de Willex Bagagetas XL 1200 is volgens deze website een goede koop. Vooral mensen die op zoek zijn naar een grote fietstas (50+ liter) met meerdere zijvakken is deze een goede keuze. Deze fietstas is niet waterdicht maar wel waterafstotend en er wordt een regenhoes meegeleverd. Verder heeft de fietstas reflecterende strepen en haken voor eenvoudige bevestiging aan de fiets. Deze Willex heeft echter geen draagbanden/riemen maar met de Willex afneembare tasdrager is er wel een pakaftas van te maken.

De Ortlieb Back-Roller City wordt eveneens genoemd als goede keus. De tassen zijn per stuk 40 liter, waterbestendig, eenvoudig te bevestigen en zijn voorzien van reflectiestrepen. Een schouderbanden of draagbanden heeft deze fietstas niet.

Als het gaat om goedkope budgetfietstassen die niet per se helemaal waterdicht zijn vindt de website de Dunlop fietstas een goede deal vanwege de kwaliteit en functionaliteit. Deze fietstassen hebben een gezamenlijk volume van 26 liter, hebben reflectoren en handige clipsluitingen en houden een niet te zware regenbui wel tegen.

Wat duurder en beter vindt men de Basil Urban Load Dubbele Fietstassen. Met 48 tot 53 liter zijn deze fietstassen groter en het materiaal in combinatie met de vouwsluiting zorgt ervoor dat de fietstassen beter tegen water bestand zijn. Ook is de brug verstelbaar zodat deze fietstassen ook voor bagagedragers van elektrische fietsen geschikt zijn. Als de tassen leeg zijn, zijn de compacter te maken door de flexibele zijkanten.

Als goede en betaalbare enkelzijdige en multifunctionele pak-af-fietstas wordt de Basil Tour Single genoemd. Deze fietstas van 17 liter is behalve als fietstas te gebruiken als aktetas of boodschappentas en heeft een schuine zijde waardoor je voeten de tas minder snel raken.

De website checkoutsam.nl noemt de volgende dubbele fietstassen als goede koop: Ortlieb Back-Roller City, Basil Miles, Basil Magnolia, Vaude Karokorum, Willex XL 1200 en de B’Twin dubbele waterdichte fietstas 2X20 l. De beste enkele fietstassen zijn volgens hen: B’Twin fietstas 500, New Loox Rear Rider Sport, Ortlieb Back-Roller High Visibility en de Vaude Aqua Black Single.

Volgens onlinefietser.nl zijn deze fietstassen het bekijken waard als je op zoek bent naar een goede boodschappenfietstas: Vaude Aqua, Basil Magnolia Shopper en de Basil Boheme. Voor woon-werkverkeer adviseren ze deze fietstassen: Basil Portland Business Bag, Basil Urban Fold Cross Body en de Vaude Cycle 22. Wat betreft reisfietstassen kun je volgens deze website het beste deze fietstassen kopen: Ortlieb Back-Roller Classic en de Vaude Aqua Back Plus.

Gebruikstips voor fietstassen

Om langer van je fietstas te kunnen genieten zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Slijtage of beschadiging van de fietstas gaat minder snel als je deze niet te zwaar belaadt. Verder kun je de zwaarste dingen het beste onderin de fietstas stoppen en zo dicht mogelijk bij de fiets. Door regelmatig de bevestigingspunten van de fietstas te controleren kun je voorkomen dat deze ergens los komt te zitten waardoor andere punten zwaarder of te zwaar kunnen worden belast. Om diefstal te voorkomen kun je een slot gebruiken dat lang genoeg is om de fietstas aan de fiets vast te maken.

Bekijk en vergelijk hier alle soorten fietstassen van vele winkels.

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen